Corona? Zekerheid.
Vanaf
571,25
incl. BTW
12 Plaatsen vrij

8 daagse reis op de Nirwana: zeilen en 4 etappes Zuiderzee-pad wandelen

Vanaf
571,25
incl. BTW
12 Plaatsen vrij
25 juni 2021 t/m vrijdag 02 juli 16:00 uur 2021
Enkhuizen

Deze reis biedt voor maximaal 16 deelnemers veel ruimte op het schip en een mooie afwisseling tussen wandelen en zeilen. Op de wandeldagen loop je 4 etappes van het Zuiderzeepad, een lange-afstand-wandelpad, welke rond de gehele Zuiderzee voert. De Nirwana vaart naar het eindpunt van je wandeling maar je mag natuurlijk ook meezeilen als je een keer geen zin hebt om te wandelen!

Terug naar overzicht Meer info
 • Deze reis biedt een mooie afwisseling tussen wandelen en zeilen. Op de wandeldagen loopt je 4 etappes van het Zuiderzeepad, een lange-afstand-wandelpad, welke rond de gehele Zuiderzee voert. De Nirwana vaart naar het eindpunt van uw wandeling. Waar je voldaan weer aan boord stapt, een heerlijke douche neemt en aan boord kan relaxen na een sportieve dag. Tijdens elk wandeltraject bestaat er de mogelijkheid om i.p.v. te wandelen, mee te varen naar de volgende haven. Op wandeldagen kunt je tijdens het ontbijt een lunchpakket samenstellen. De Nirwana meert op vrijdag na de lunch aan in het Zuiderzeemuseum, waar je nog 2 uurtjes door dit prachtige openlucht museum kunt dwalen. Dé perfecte afsluiter van de mooie “Zuiderzee vakantie week”!

  Vrijdag avond
  21.00 inschepen aan boord van de Nirwana. Schipper Irene maakt je wegwijs op het schip, je bed is al opgemaakt en de koffie met wat lekkers staat klaar. Je maakt kennis met Irene, haar crew en je reisgenoten. Na het welkom is er tijd om aan dek een drankje te drinken of een terrasje te pikken in het pittoreske Enkhuizen.

  Zaterdag: Wandeldag. Enkhuizen-Medemblik 23.9 km (of De Ven-Medemblik 18.9 km)

  Na het ontbijt staat de eerste wandeling op het programma. Etappe 27 van het Zuiderzee-pad. Deze etappe loopt veelal over de IJsselmeerdijk en komt o.a. langs de dorpen Oosterdijk, Andijk, Wervershoof en langs de landtongen bij de Vooroevers wat een eldorado is voor  watervogels. Onderweg passeer je  o.a. het poldermuseum Het Grootslag, Gemaal 4 Noorder Koggen en bijna bij het eindpunt  het Stoommachine Museum gevestigd in het oude stoomgemaal. De Nirwana ligt op je te wachten tegenover Kasteel Radboud in de haven van Medemblik. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om  op een terras uit te rusten. (De mogelijkheid bestaat om je door Irene per auto vanaf de haven van Enkhuizen naar vuurtoren “de Ven” te laten rijden. Dit scheelt 5km wandelen)

  Zondag: Wandeldag. Medemblik- Den Oever 25 km (of Oude Zeug-Den Oever 15 km)

  Vandaag kan er weer gewandeld worden. Etappe 26 van Medemblik naar Den-Oever staat op het programma. De etappe voert je 12 km over en langs de polderdijk van de Wieringermeerpolder. Polderdijken staan bekent om hun rechtheid als je op de topografische kaart van Nederland kijkt kun je daarom ook makkelijk herkennen waar het land “oud” is of in de vorm van een polder “nieuw”. Na 12,5 km kom je aan bij het Dijkgatbos. Hier bliezen de Duitsers, aan het einde van de 2e Wereldoorlog, de dijk op om de polder onderwater te zetten om geallieerde luchtlandingen te voorkomen. Het op twee plaatsen instromende water veroorzaakte twee kolkgaten, de twee huidige wielen, van aanvankelijk 20 en 26 meter diep. Je loopt 4 km door het Dijkgatbos om vervolgens via de Dijkgatsweide in het Robbenoordbos uit te komen. Bij Gemaal Leemans loop je het bos weer uit en heb je bijna de haven in zicht waar de Nirwana weer op je ligt te wachten.

  Ook nu bestaat er de mogelijkheid de route iets te verkorten door je door de Nirwana af te laten zetten in de haven van “Oude Zeug” om vanaf daar naar eindpunt Den Oever te wandelen. Dit scheelt zo’n 10 km.

  Maandag: Zeildag. Na twee wandeldagen wordt er aan je benen een beetje rust gegund en gaan we vandaag zeilen vanaf Den-Oever. Het wordt avontuurlijk, we maken met behulp van het weerbericht en de getijdentabel het beste plan. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld naar Texel, bij gunstige omstandigheden naar Terschelling of droogvallen op een zandbank met aansluitend een nacht voor anker op de Waddenzee.

  Dinsdag: Zeildag waarbij de eindbestemming het sfeervolle Friese havenplaatsje Makkum is.

  Woensdag: Wandeldag. Makkum-Workum 16 km

  Na het ontbijt kun je starten met etappe 24 van het Zuiderzee-pad Makkum-Workum. De wandeling gaat door het Friese platteland, langs het van Panhuyskanaal naar het mini-terpdorp Allingawier. Hierna loop je over smalle betonpaden en houten bruggetjes richting Ferwoude. Vanaf Ferwoude wandel je langs Gaast om vervolgens weer door de weilanden verder te lopen naar Workum waar het pad via een steegje uitkomt op de Hoofdstraat van Workum. In de havenkom ligt de Nirwana al weer op jete wachten.

  Donderdag: Wandeldag. Workum-Stavoren 15 km

  Na het ontbijt kun je starten met etappe 23 Workum-Stavoren. Als het weer het toelaat, kunnen we misschien nog een stuk gaan zeilen als alle wandelaars weer aan boord zijn. De route start bij de havenkom en loopt over de dijk, via de “vuurtoren van Reid” richting Hindeloopen. Een prachtig klein plaatsje maar wel mét stadsrechten. Als je door de “stad” bent gelopen vervolgd de route zich over de IJsselmeerdijk naar Molkwerum. Bij Molkwerum is een buitendijks vogelreservaat die vanuit een vogelkijkhut  bekeken kan worden. Na Molkwerum gaat de wandeling nog 3,3 km over de dijk voor je aankomt bij Stavoren. Stavoren is een oude Hanze plaats en de oudste stad van Friesland. In de verte zie je  de masten van de Nirwana en kun je je verheugen op een lekker drankje aan dek.

  Vrijdag: Zeildag, na het ontbijt zeilen we naar Enkhuizen waar we deze heerlijke vakantieweek afsluiten met een bezoek aan het prachtige Zuiderzeemuseum. Rond 15.00 vaart de Nirwana dan weer van het museum naar de haven. Hier nemen we afscheid van elkaar en hopen we dat je terug kijkt op een fantastische week!.

  Het kan dat wegens de weersomstandigheden de volgorde in de wandel en zeildagen aangepast wordt.

  Kijk voor een uitgebreide etappe beschrijving op: https://www.wandelnet.nl/wandelroute/330/Zuiderzeepad/overzicht

  Hier kun je ook eventueel een boekje kopen met de gehele route. Van de  etappes welke tijdens deze reis gelopen gaan worden, ontvang je aan boord een goede beschrijving met topografische kaartjes.

  Het kan dat wegens de weersomstandigheden de volgorde in de wandel en zeildagen aangepast wordt.

 • Vaargebied IJsselmeer en Waddenzee
  Wandelgebied Noord Holland en Friesland
  Afvaarthaven Enkhuizen 
  Zeilschip

  Nirwana

  Inschepen

  Vrijdagavond vanaf 21.00 uur/ (optioneel zaterdagochtend tot uiterlijk 10 uur)

  Ontschepen

  Vrijdagmiddag om 16:00

  Activiteiten
  • zeilen hijsen
  • wandelen
  • navigeren
  • sturen
  • de omgeving verkennen
  • tijd voor jezelf
  • met andere gasten socialiseren
  Doelgroep Geschikt voor alle leeftijden
  Zeker meenemen

  Slipvaste schoenen, wandelschoenen, waterdichte kleding, zonnebrandcrème, lunchtrommel, rugzakje, evt. je eigen badhanddoek

   inclusief

  • Accommodatie aan boord van traditioneel zeilschip Nirwana
  • Diensten van de bemanning 2 tot 3 personen
  • Havengelden, toeristenbelasting, brandstofkosten
  • Toegang tot Zuiderzeemuseum
  • 7x Ontbijt, lunch (lunchpakket tijdens de wandeldagen), 6x diner
  • Uitgebreide routebeschrijving
  • Koffie, thee en kraanwater
  • Opgemaakte bedden
  • Handdoeken

  Niet inbegrepen zijn

  • Activiteiten en excursies aan land
   • 's Avonds vertoef je in een haven, waar je natuurlijk van boord kunt om iets leuks te doen. 
  • Eventuele verzekeringen
   • Heb je nog geen reis- en annuleringsverzekering? Dan kun je deze ook tijdens het boeken afsluiten.
  • Dranken 
   • Frisdranken, bier/wijn en andere dranken zijn tegen betaling aan boord te verkrijgen
 • Van zeilen en wandelen krijg je een gezonde trek. Dus is het belangrijk dat je onderweg goed eet - daarom word je verzorgd door de scheepskok. Die zorgt voor een stevig ontbijt, lunch (voor de wandeldagen kun je je lunchpakket maken om mee te nemen) en avondeten.

  • Ontbijt
   Het ontbijt bestaat uit verschillende broodsoorten met vleeswaren, kaas en zoet beleg, koffie, thee en melk.
  • Lunch
   De lunch is gelijk aan het ontbijt aangevuld met iets extra zoals soep of salade. Aan boord is fruit aanwezig. Tussendoor wordt aan boord regelmatig voor iets lekkers gezorgd, zoals koekjes of borrelhapjes. 
  • Avondeten
   's Avonds wordt een warme maaltijd (2-gangen) geserveerd.

  Drinken
  Tijdens de maaltijden en tussendoor zijn koffie en thee beschikbaar. Kraanwater is de hele dag verkrijgbaar. Overige dranken (zoals wijn, bier, mineraalwater en diverse frisdranken) zijn tegen betaling aan boord verkrijgbaar. Die reken je aan het eind van de reis met Irene af. Het is helaas niet toegestaan om zelf drinken mee te nemen. 

  Dieetwensen
  Als je specifieke dieetwensen hebt, noteer deze dan bij je boeking. Er zal geprobeerd worden zoveel mogelijk rekening hiermee te houden. Ben je veganist? Dan bieden we je vegetarische maaltijden aan. Het is voor ons namelijk helaas niet mogelijk om volledig veganistische maaltijden aan boord te serveren.  

 • Zeil- en wandelgebied

  Tijdens deze wandel- en zeilreis vertrek je vanuit Enkhuizen en zeil je op het Ijsselmeer en de Waddenzee. Je wandelt mooie routes in Noord Holland en Friesland

  Zeilgebied: het IJsselmeer en/of de Waddenzee
  De schipper kent alle mooie plekken in de omgeving en gaat met jou en je reisgenoten aan de slag om er een prachtige week van te maken. Op het IJsselmeer zie je vogels en de kusten van Friesland en Noord-Holland. Op de Waddenzee is het zoeken naar zeehonden die in het water zwemmen of rustig liggen te zonnen op één van de vele zandbanken. Overal op het water zie je vogels, voel je de rust en kun je andere schepen spotten.

  Geniet van een heerlijke week zeilen met afwisselend actie en rust!
  De ondergaande zon op een prachtige zomeravond kan het ultieme vakantiegevoel creëren. Soms moet er veel gemanoevreerd worden en soms is het smooth sailing. Hoe dan ook: als je de hele dag  gewandeld hebt of op het water bent geweest, is het altijd fijn om in de haven te vertoeven. 's Avonds lekker ontspannen met een boek, gezellig met je reisgenoten napraten of juist nog even een wandeling maken om de havenstad of het eiland te verkennen. 

 • Hutindeling

  plattegrond Nirwana

  Bij het boeken kun je kiezen uit een privé hut.

 • Bereikbaarheid

  • Met het openbaar vervoer
   De haven van Enkhuizen ligt direct naast het treinstation. Dat betekent dat je binnen een paar honderd meter bij het schip bent. Voor informatie over het openbaar vervoer kun je ns.nl of 9292.nl raadplegen (contact opnemen met OV reisinformatie Nederland kan ook via telefoonnummer 0900-9292 € 0,90/min.)
  • Met de auto
   Indien je met de auto reist zijn er in Enkhuizen verschillende parkeermogelijkheden om de auto achter te laten. 
 • Facebook

  Bekijk het laatste nieuws over de Nirwana op facebook 

Vorige pagina

Zeilreizen op het IJsselmeer en de Waddenzee

Sailing2gether biedt verschillende meezeilreizen aan. Ongeacht of je een vakantie met je gezin of vrienden zoekt, alleen of een alleenstaande ouder (met kinderen) bent sluit gezellig aan bij een groepsreis op het water en boek eenvoudig een bed of hut.

Zeil met ons mee!

Nieuws en acties in je inbox?

Veilig online betalen

betalen_nl_2018.jpg
 • Geen zeilervaring nodig
 • Catering & slaapplaats aan boord
 • Geen reserveringskosten
 • Ervaren bemanning
 • Veilig betalen in termijnen*